Iraqi Dinar Dinar Iraq Iraq Currency Buy Dinar
1 2 3 4


News

Iraqi Dinar Buzz Updates

KADAR TERKINI MATAWANG NEGARA TIMUR TENGAH
2011-03-26 18:10:42
Sesuatu matawang yang telah diapungkan dipasaran memberi implikasi seperti berikut:

i. Matawang itu dijadikan sebagai tukaran mendapat matawang asing yang lain sebagai perbelanjaan di luar negara. Misalnya RM boleh di tukar ke Rupiah di Indonesia, atau Dollar Singapura di Singapura, atau Baht di Thailand atau Riyal di Arab Saudi. Begitu juga jika dengan Dinar Iraq, apabila diapungkan nanti, maka ianya boleh di tukarkan di mana-mana negara yang kita berurusan.

ii. Sesuatu negara boleh menjadikan matawang itu sebagai reserve negara jika diyakini nilainya stabil atau berpotensi lebih menguat lagi pada masa hadapan. Misalnya Malaysia menyimpan pelbagai matawang asing sebagai reserve. Matawang Euro, Paun Britain, dan Yen Jepun adalah antara pilihan matawang yang disimpan sebagai reserve oleh negara kita dan juga negara-negara lain dalam dunia ini.

iii. Matawang yang sedia terapung juga boleh digunakan untuk pembayaran impot dan pembayaran hutang sesuatu negara. Misalnya Malaysia boleh gunakan reservenya dalam USD atau Yen untuk membayar hutang luar Malaysia. Maknanya sesuatu negara itu tidak semestinya menggunakan matawang mereka sendiri sebagai alat pembayaran. Mereka boleh gunakan matawang asing yang mereka simpan atau yang dibawa masuk oleh peniaga atau pelancong asing ke negara mereka. Lantaran itulah industri pelancongan digalakkan supaya matawang asing masuk ke negara ini atau urusan ekspot dibuat melalui tukaran USD.

Dengan pemahaman diatas, anda tidak perlu khuatir akan kemampuan Iraq menyerap dan membeli semula dinarnya yang kini berada di luar Iraq. Dinar Iraq yang akan diapungkan nanti, secara otomatik akan digunakan oleh dunia sebagai tukaran dalam perdagangan antara negara dalam dunia, atau sebagai reserve sesuatu negara dan sebagai matawang membayar hutang. Masa apungan semakin mendekat kerana ianya telah melalui tempoh 7 tahun.Tempoh masa antara 7 ke 10 tahun adalah masa yang manasabah dinar Iraq akan diapungkan.

Dan anda sebagai penyimpan Dinar Iraq di negara ini sebenarnya secara tidak langsung membantu negara membuat satu reserve yang berpotensi terlalu tinggi nilainya. Tidak hairanlah Amerika meluluskan undang-undang supaya rakyatnya boleh membeli dan memiliki dinar Iraq secara teratur.