Iraqi Dinar Dinar Iraq Iraq Currency Buy Dinar
1 2 3 4


News

Iraqi Dinar Buzz Updates

INFO TENTANG PELABURAN DINAR IRAQ
2011-03-29 15:28:14

1. Nilai Dinar Iraq sebelum 1990 ialah 1 Dinar = USD 3.20. Pada ketika itu, Dinar Kuwait juga bernilai 1 Dinar = USD 3.40.

2. Semasa Perang Iraq Vs Kuwait pada 1990, Dinar Kuwait jatuh merudum ke USD 0.30. Pada 2003, Dinar Kuwait melonjak semula ke USD 3.40. Maka pakar ekonomi meramalkan nilai Dinar Iraq pun akan melonjak sama ke USD 3.20.

3. Iraq mempunyai reserve minyak pertama terbesar dan reserve gas ketiga terbesar di dunia.

4. Usaha cari gali minyak di Iraq kini adalah kearah pengeluaran 11 juta tong sehari dalam tempoh 5 tahun akan datang, dimana ianya sama dengan jumlah pengeluaran Arab Saudi. Semua pelabur besar dan dana pelaburan dunia bertumpu dan dicurahkan ke Iraq mencari minyak. Apakah manasabah nilai Dinar kini yang kurang dari satu sen USD? TIDAK ADIL SEKALI. Ianya wajar kembali ke nilai sebenar iaitu USD 3.20!!!

5. Nilai dinar Iraq akan naik seiring dengan pengeluaran minyak. Penganalisis meramalkan jika Iraq mencapai pengeluaran 5 juta tong sehari, maka nilai Dinarnya adalah pada paling kurang bersamaan dengan USD 0.30.

6. Selepas apungan, Dinar boleh dijual beli di pasaran terbuka. Bank komersil dan Pengurup Wang adalah medium jual beli sesuatu matawang yang telah diapungkan.

7. Amerika Syarikat adalah negara yang paling banyak membeli Dinar Iraq. Kini merekalah yang paling mengharapkan Dinar ini diapungkan pada kadar USD 1.47

8. Iraq telah melalui dua kali pilihanraya yang lebih demokratik berbanding era Saddam Hussin. Maka sistem politik, pentadbiran dan ekonomi Iraq kini adalah lebih tersusun berbanding dengan era lalu.

9. Bursa saham Iraq secara elektronik akan dibuka kepada pelabur asing. Maka keperluan Dinar diapungkan adalah amat mendesak sekali untuk merancakkan Bursa Saham ini.

10. Rancangan Iraq mewujudkan note Dinar yang kecil seperti 1/2 dan 1 Dinar adalah satu petanda jelas bahawa Dinar akan melonjak.

11. Pada 2003, apabila Dinar Iraq yang baru diperkenalkan, peramal ekonomi menjangkakan Dinar akan diapungkan dalam tempoh antara 5 ke 10 tahun. Kini setelah 7 tahun, maka ianya satu masa yang PALING WAJAR DAN DINANTIKAN oleh semua pihak

12. Apabila dinar sudah diapungkan, maka pada amalan lazimnya ia boleh dijual atau ditukar di mana-mana pengurup wang atau bank komersil.