Iraqi Dinar Dinar Iraq Iraq Currency Buy Dinar
1 2 3 4


News

Iraqi Dinar Buzz Updates

Nilai RV
2011-04-17 11:29:49

INFO RINGKAS PELABURAN DINAR IRAQ

Pelaburan Dinar Iraq adalah pelaburan SAH di sisi undang-undang . Pelaburan ini adalah berlandaskan kepada pertukaran wang dan ia akan memberikan pulangan 500 peratus kepada mereka yang bersabar dan faham akan jenis pelaburan ini. Sama macam mereka yang melabur dalam matawang Dinar Kuwait & Afghanistan lalu, maka pelaburan Dinar Iraq adalah yang terbaik buat masa kini. Beli, simpan dan jual semasa diapungkan (RV) nanti, mudahan.

1 Dinar Bersamaan 1.1 USD?? Tunggu Berita Gembira Dari Parlimen Iraq dalam tempoh terdekat

Mungkin ramai yang masih belum faham, pengumuman Bank Negara Iraq semalam bahawa mereka akan menaikkan 3 sifar daripada Dinar Iraq. Ramai menyatakan bahawa Iraq akan mengugurkan 3 kosong dalam note mereka. Seperti yang jelaskan dalam entri sebelum ini, Iraq tiada niat untuk berbuat demikian. Bahkan mereka tak pernah sebut untuk lakukannya. Yang ada hanyalah untuk menaikkan 3 sifar dalam Dinar Iraq.

 

Apa maksud menaikkan tiga sifar dalam Dinar Iraq?? Maksudnya adalah sifar dalam dinar Iraq dinaikkan kepada tiga kenaikan. Contoh mudah, nilai 1 USD yang bersamaan dengan 1170 Dinar Iraq (IQD) ketika ini, dinaikkan ke 3 sifar, menjadi 1.117 Dinar Iraq. Maksudnya ialah 1 USD bersamaan dengan 1.1 IQD. Diulangi, 1.1 IQD. Secara automatik Dinar dah RV. Jika kita sebelum ini menyimpan 1 juta Dinar Iraq, bermakna kita akan mendapat 1.1 JUTA USD.(1 juta x 1.1). Kalau ditukarkan ke Malaysia, menjadi RM 3 JUTA (1.1 juta USD x 3.02176). Woow...jutawanlah kita semua.

 

Dan inilah yang disampaikan oleh Penasihat CBI semalam, Mohammad Salleh. Cadangan menaikkan 3 sifar sekarang ini telah diajukan kepada kabinet Iraq dan juga Parlimen. Cadangan ini diusulkan disebabkan oleh keyakinan Iraq bahawa mereka mampu untuk mengeluarkan minyak 6 hingga 12 juta tong sehari (Bayangkan 1 tong dlm 100 USD..12 juta tong sehari???) . Bahkan ada laporan menyebut bahawa Iraq memiliki simpanan minyak lebih daripada 500 bilion, termasuk Gas dan Sulfur. Bayangkan...

 

Dan mungkin cadangan menaikkan 3 sifar ini akan mendapat kelulusan Parlimen Iraq. Kerana pada Februari lalu, Kementrian Kewangan Iraq menyatakan bahawa kenaikan 3 sifar dari mata wang Iraq akan membebaskan ekonomi Iraq daripada sedia ada dan meningkatkan nilai Dinar Iraq di Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF). Bahkan IMF sendiri menyatakan pada akhir Ogos lalu bahawa mereka menyokong ekonomi Iraq termasuk dalam soal penswastaan ​​bank dan meningkatkan tiga sifar dari mata wang Dinar Iraq untuk negara terbabit membangunkan ekonomi dan membayar hutang serta pampasan yang perlu dijelaskan oleh negara Iraq. Wah nampaknya sokongan Iraq dan IMF sendiri dalam usaha menaikkan 3 sifar ini.

 

Tujuannya menaikkan 3 sifar ini adalah untuk mengurangkan inflasi dan mengurangkan kos transaksi serta pembawaan wang tunai. Tapi tujuan utamanya adalah untuk menaikkan matawang Dinar Iraq itu sendiri (RV maknanya). Dan jika cadangan ini dilaksanakan, Iraq akan mendapat laba yang besar. Duit mereka di pasaran akan menjadi besar hingga boleh mencecah 27 trilion dinar Iraq. Sebab itulah ramai pakar ekonomi menyatakan bahawa Iraq boleh menjadi seperti China dan Brazil pada 20 tahun akan datang. Negara mereka akan duduk sebaris dengan negara kaya di rantau Arab seperti Kuwait, Bahrain, Qatar dan Arab Saudi tak lama lagi.

 

Inilah berita yang paling mendebarkan dan menyejukkan jiwa kita sejak 7 tahun lalu. Jika cadangan menaikkan 3 sifar ini diterima, secara jelas dan nyata...Dinar Iraq akan RV. Sujud syukur kita semuanya nanti. Sebab itulah dalam entri saya semalam, saya yakin yang Bank Negara Iraq akan lakukan selari dengan apa yang kerajaan Iraq minta. Sebab Bank Negara Iraq dan kerajaan tak boleh buat keputusan yang memandai-mandai, tanpa persetujuan Maliki itu sendiri. Jadi rumour kata Bank Negara Iraq nak buang 3 kosong, hanya cerita rekaan semata-mata. Yang ada adalah untuk menaikkan 3 sifar itu sendiri. Yang dalam bahasa ekonominya adalah untuk membolehkan Dinar itu RV sendiri dalam masa terdekat.